Miazga o smaku makowca 200 g
Żaden smak naszych miazg orzechowych nie wciąga tak bardzo jak ten! Pękające w ustach ziarenka maku, aromat sycylijskich pomarańczy, prawdziwa wanilia oraz kawałeczki kandyzowanej pomarańczy sprawią, że zakochasz się w nim od pierwszej łyżeczki. Idealnie dobrane proporcje fistaszków i migdałów zadowolą nawet najbardziej wymagającego miłośnika naszych orzechowych pyszności. To edycja limitowana więc nie zastanawiaj się ani chwili dłużej, tylko spraw przyjemność sobie i bliskim.
Pojemność: 200 gSkładniki: Orzechy ziemne, migdały, daktyle, kandyzowana skórka pomarańczowa, mak, laskawanilii, naturalny ekstrakt z sycylijskich pomarańczy, naturalny ekstrakt waniliowy.Termin przydatności do spożycia: 6 miesięcy od daty produkcji Orzechy ziemne to wyjątkowe bakalie. Są skarbnicą cennych składników odżywczych takich jak fosfor, nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez, wapń, potas. Są nieocenione dla naszego układu krążenia, układu nerwowego (mają korzystny wpływ na pracę naszego mózgu), oraz w profilaktyce cukrzycy. Są jednak bardzo kaloryczne i dzienna dawka powinna wynosić ok. 30g. Mają naprawdę szerokie zastosowania. Począwszy od słodkich wypieków, musli i deserów, poprzez dania kuchni azjatyckiej a skończywszy na mlekach i masłach orzechowych, ups MIAZGACH ORZECHOWYCH. Orzechy migdałowca zwane częściej migdałami uchodzą za najszlachetniejsze i najbardziej wartościowe ze wszystkich gatunków orzechów. Pochodzą z Bliskiego Wschodu, na którego terenach uprawiane były już 3000 lat przed naszą erą. Obecnie największym producentem migdałów są Stany Zjednoczone. Migdały, okrzyknięte „królami orzechów" z powodzeniem sprawdzą się, między innymi, w trakcie komponowania zdrowej diety, mogąc jednocześnie pełnić funkcję samodzielnej pysznej przekąski jak również być składnikiem rozbudowanych dań. W ogromnej części (ponad 20%) składają się z białka, zawierają także całą masę innych jakże ważnych składników: witaminy B2 i E oraz błonnik, a także potas oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Warto zwrócić uwagę na właściwości antybakteryjne (wykorzystywane między innymi przy zwalczaniu trądziku) oraz pielęgnacyjne jako nieodłączny składnik wielu kosmetyków. Migdały zalecane są w przy dolegliwościach typu zgaga czy nudności. Wzmacniają również nasze paznokcie czy włosy. Podczas ich spożywania, warto jednak pamiętać o zasadzie „co za dużo to nie zdrowo", otóż migdały w nadmiarze mogą być przyczyną nadwagi oraz zaparć. Zaleca się jeść w ramach przekąski garść migdałów, nie częściej niż kilka razy w tygodniu, mając na uwadze również to, iż w parze z prozdrowotnymi składnikami idzie wysoka kaloryczność. Wartość odżywcza w 100g Wartość energetyczna 2507 kJ / 599 kcal
Tłuszcz 48,9 g
W tym kw. tłuszcz. nasyc. 9 g
Węglowodany 9,85 g
W tym cukry 9,71 g
Błonnik 9,26 g
Białko 27,32 g
Sól < 0,1 g